Af en toe zie je het nog wel eens voorbij komen... "trouwen met de handschoen". Op zich lijkt het niet echt bijzonder. Je ziet tenslotte wel vaker een bruidje met mooie handschoentjes in een trouwlocatie staan. Uiteraard is dat niet de betekenis van een uitdrukking die met geschiedenis beladen is! Maar let op: Trouwen met de handschoen is niet alleen geschiedenis, maar ook het heden! Maar hoe dan?? Dat gaan we je hier uitleggen.
Vroeger, ongeveer tussen 1815 en 1850 wonnen de Nederlanders de strijd om de Indische eilanden. In die jaren waren daar dan ook veel Nederlandse arbeiders en soldaten. Veel van die Nederlanders hadden daar wel een lokaal schatje. Maar hun liefje thuis in Nederland wou graag meer zekerheid. Ook mochten die ongetrouwde dames het ouderlijk huis niet verlaten voordat ze getrouwd waren. Trouwen was daarvoor de enige oplossing. Maar hoe dan??
De huwelijksvoltrekking werd geregeld, alleen ontbrak de bruidegom bij de ceremonie. Hiervoor werd dan symbolisch de handschoen van de soldaat gebruikt. Deze werd op het altaar gelegd als soort van aanwezigheid van onze strijder! De trouwerij vond plaats en het huwelijk was geldig. "Trouwen met de handschoen" dus! Uiteraard kwamen er nog wel enkele regeltjes bij kijken, maar het was in ieder geval een geldig Hollands huwelijk.
Kunnen we nog steeds trouwen met de handschoen? jazeker... maar dan zonder handschoen. Het kan altijd voorkomen dat de bruid of bruidegom niet bij de trouwerij aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld als een partner zo ernstig ziek is dat het einde van het leven in zicht is en beide partners toch graag nog willen trouwen. Of dat een partner in de gevangenis zit en er niet binnen de gevangenismuren getrouwd mag worden, terwijl er wel een goede reden voor is. In dat geval kan er getrouwd worden "met volmacht". Trouwen met volmacht moet worden aangevraagd bij de minister van Justitie.
Of het elders in Europa ook bestaat of heeft bestaan, wellicht onder andere noemers, dat is ons niet bekend. We weten wel dat het in België niet is toegestaan. Daar moeten beide partners fysiek aanwezig zijn bij de voltrekking van het huwelijk. Maar België kennende, zal daar ongetwijfeld wel een oplossing gevonden worden als de reden echt een diepe betekenis heeft en uitstel geen optie is.
Trouwen met de handschoen komt uit vroegere tijden. In de 19e eeuw moesten alle Nederlandse soldaten naar Indië om te vechten in de oorlog. Maar hun partners mochten in die tijd niet eerder het ouderlijke huis uit voordat ze getrouwd werden. Omdat de man vocht in Indië werd zijn handschoen symbolisch op het altaar gelegd. Deze vorm van trouwen werd in die tijd echt goedgekeurd.
Trouwen met de handschoen kan momenteel nog steeds. Alleen heet het nu anders en de toepassing is uiteraard ook gewijzigd. Trouwen met de handschoen heet nu "trouwen met volmacht". Dit mag worden toegepast als 1 van de 2 partners zeer ernstig ziek is zonder uitzicht op herstel, en toch nog wil trouwen. Hoewel dat niet echt meer nodig is omdat je momenteel ook thuis mag trouwen. Zo kunnen beide partners bij de huwelijksvoltrekking zijn. Trouwen met volmacht wordt nog wel toegepast als een partner in de gevangenis zit en diegene niet in de gevangenis mag trouwen. Hiervoor moet wel toestemming worden aangevraagd bij het ministerie van justitie.
Voor het trouwen met volmacht moet een goede gegronde reden zijn en absoluut geen andere mogelijkheid zijn om te trouwen. Ook voor het trouwen moet op zich ook een goede reden zijn. Voor bepaalde redenen om te trouwen met volmacht moet er toestemming worden aangevraagd bij het ministerie dat betrokken moet worden bij de aanvraag voor het trouwen met volmacht.